Pisici de rasa

Pisici de rasa

Pisici de rasa

Pisici de rasa

Intretinere si alimentatie

Recomandari utile in hranirea pisicii

Acest urias necesar de energie este acoperit in primele 21 de zile de laptele mamei, dupa care pisoiul are nevoie de hrana suplimentara cat mai completa.
Deoarece tineretul are capacitatea stomacului redusa, este necesar ca ratia zilnica sa fie impartita in cel putin 6 mese, adinistrate la intervale de maximum 2 ore.
Orice schimbare a regimului alimentar trebuie sa se faca progresiv si sa se extinda pe 2-3 saptamani, cand se trece la intarcare si circa o saptamana la pisicile adulte, evitand astfel "criza de intarcare" si respectiv diareea.

La pisica gestanta si indeosebi la cea in lactatie, necesarul de energie este mai ridicat, la fel ca si necesarul de proteina.Numarul de mese creste de la doua la patru, sau chiar cinci.Pentru femela in lactatie, cantitatea de hrana se va majora progresiv pana in cea de-a sasea saptamana, cu de 2-3 ori fata de pisica care nu alapteaza.In functie de numarul de produsi, cantitatile zilnice si saptamanale, se pot majora cu 20-25%.
Cel mai indicat este ca pisica sa fie hranita la ore regulate, doua mese pe zi, una dimineata si una seara, sau la cele mai in varsta, una pe zi, la cele gestante doua, in lactatie trei etc.

Cantitatile de hrana administrate pisicii trebuie controlate permanent.Astfel, pentru intretinere trebuie asigurate 20g S.U./kg (substanta uscata per kilogram greutate vie) sau 50g S.U. la o pisica de 2.5 kg.In cazul pisicilor cu greutati mai mari se vor asigura 17 g S.U./kg greutate vie.In functie de starea fiziologica, cantitatea de substanta uscata se mareste cu de 1.5 ori pentru cele gestante, de 2-3 ori pentru cele in lactatie si de 2 ori pentru cele in crestere.
Hrana administrata trebuie sa fie putin calduta, deoarece o mancare rece din frigider este deseori dezagreabila pentru pisici.Obisnuit, temperatura cea mai potrivita este de 37-38 gr.C.Daca pisica nu a consumat toata portia, i se va reduce cantitatea de hrana administrata cu o cantitate egala cu cea ramasa neconsumata din portia anterioara.In cazul in care ea va dori mai mult , va reactiona imediat.

Hrana care intra in alimentatia pisicii vor fi conservate in mod corespunzator pentru a nu se altera sau mucegai, deoarece sunt periculoase pentru organism.De asemenea vasele in care se pastreaza sau se administreaza hrana pisicii vor fi cat mai des spalate si dezinfectate.
Locul de administrare al hranei trebuie bine ales si pastrat permanent, astfel incat ea sa nu fie deranjata in timpul mesei.In functie de obisnuinta, ea mananca singura sau in prezenta stapanului.

Hrana neconsumata nu va fi lasata in vasul pentru hrana deoarece se poate altera.Vasul in care se administreaza hrana va fi mereu acelasi, deoarece in caz contrar, pisica isi va rezerva dreptul de a consuma din toata vesela casei.
Daca se utilizeaza hrana special preparata pentru pisici, in functie de consistenta, se va administra: in stare umeda-60g/kg greutate vie; semiumeda-25-30g/kg greutate vie, iar uscata-20g/kg greutate vie.
Dupa ce pisica si-a consumat hrana administrata, ea are nevoie de liniste pentru o digestie corespunzatoare.De aceea, este recomandat sa nu insistati sa va jucati cu pisica, deoarece poate sa regurgiteze hrana.

In cazul in care pisica refuza hrana, ea poate fi lasata sa flamanzeasca o zi, efectul fiind benefic pentru organism, in conditiile in care se produce la intervale de 10-14 zile.Daca lipsa poftei de mancare este asociata cu voma sau diaree, pisica trebuie consultata de catre medicul veterinar, fara a se amana prea mult acest lucru.
Toate recomandarile facute de catre echipa noastra sunt orientative dar merita sa fie insusite de catre crescatorii si detinatorii de pisici, in functie de reactiile individuale ale materialului biologic pe care-l are fiecare, deoarece fiecare individ este unic si in consecinta va reactiona diferit fata de un altul.

Pentru o sanatate si o longevitate corespunzatoare a pisicii noastre, se vor evita alimente cum sunt: ciocolata, dulciurile, produse pe baza de cacao, mezelurile si pateurile condimentate, grasimile de porc, slanina, muraturile, compoturile, arahidele, nucile si alte cateva care fac numai rau prietenului nostru.
Pentru cei care nu au minimum de informatii privind alimentatia pisicii sau conditii pentru asigurarea unei alimentatii echilibrate, recomandam sa se utilizeze hrana realizata special pentru pisici, omologata si fundamentata stiintific, de tipul Kitekat, Wiskas sau Sheba.


© Copyright 2010 Pisiciderasa.com